Menu

Progressiv metal

Musikgenren metal har flera subgenrer. En av dessa är så kallad progressiv metal. Progressiv metal, som även kallas prog metal, är en subgenre som står vid sidan om mer mainstream metal. Därför kan musikstilen kräva viss förklaring. Här är en kort guide till musikstilen progressiv metal. Så sätt i dina iphone tillbehör för att kunna lyssna på progressiv metal och läs mer här om musikgenren.

Musikstilen progressiv metal anses vara en mer komplicerad musik än vanlig metal, samt mer komplex än den progressiva rocken. Detta beror framförallt på att musikerna experimenterar väldigt mycket i sina låtar. Bland annat experimenterar musikerna ofta med så kallade taktarter. En taktart uppdelningen mellan dels betonade och dels obetonade slag i en låt. Taktart handlar alltså om hur en låt är uppdelad. En vanlig taktart kan ha ett betonat slag, medan längre taktarter kan ha flera betonade slag. Utöver experimenteringen med taktart inom progressiv metal är även själva låtarna i sig är relativt långa och pågår ofta mellan 15-20 minuter. Att låtarna är långa är gemensamt med den progressiva rocken. Även att musikerna i banden ofta har långa solopartier under låtarna.

Musikstilen uppkom under 1980-talet. Då influerades metalband som Queensrÿche , Fates Warning och Dream Theater av tidigare artister inom progressiv rock. Dessa rockartister var band som Yes, Rush, Pink Floyd och Genesis. Influenserna från den progressiva rocken sammanblandades med musikgenren heavy metal och band som Black Sabbath, Iron Maiden, Metallica och Deep Purple. En djupdykning i bandet Queensrÿche kan hjälpa till att förstå hur populärt progressiv metal är och har varit. Bandet Queensrÿche bildades 1980 i USA. I dag har bandet släppt 15 olika album (mer än 20 miljoner kopior har sålts världen över), en EP, flera DVD-filmer och än i dag turnerar bandet. Det internationella genombrottet kom 1988 med sången som heter Silent Lucidity. Bandet har även fått tre stycken så kallade Grammy priser.

1980-talets artister inom progressiv metal ville tänja på de musikaliska gränserna och skapa en hårdare och ny typ av metal. Många sökte sig till en ljudbild som var riffbaserad. Ett riff innebär att det är en ackord- eller en melodislinga som är kort och kommer i repris. Det är av en så kallad ackompanjerande karaktär. Förutom förekomsten i progressiv metal så används riffbaserade ljudbilder även i musikstilar som punk, boogie, och blues. Man använder sig gärna av elgitarr när man spelar riff.

I Sverige finns det flera kända band inom progressiv metal, bland annat Meshuggah. Detta band bildades redan 1987 i Umeå och har i dag fyra medlemmar. Bandets namn betyder galen på hebreiska. Redan 1989 gav bandet ut sin debutskiva. Ett av deras tidiga mest kända skivor är den som heter Destroy Erase Improve och gavs ut 1995.