Menu

Sweden Rock

Sveriges, enligt många, absolut bästa festival går av stapeln i juni varje år i Norje, strax utanför Sölvesborg i idylliska Blekinge. Här samlas tusentals musik- och festivalälskande entusiaster. Med sitt breda utbud av hårdrock, metal och punk lockar festivalen mängder av besökare varje år. Faktum är att Sweden Rock är en av världens mest berömda rock- och metallfestivaler. Varje år kommer ca 33 000 besökare från närmare 50 olika länder till Blekinge för att njuta av några av världens bästa band. Men hur började det hela? Hur kunde Sweden Rock bli en sån makalös succé? Det ska vi ta reda på här, häng med!

Från visor till hårdrock

1992 arrangerades Sommarfestivalen i Olofström. Idéen var att ha ett program med allt från hårdrock och blues till folkmusik och visor. Arrangemanget skulle senare utvecklas till det som idag är Sweden Rock. Nazareth och Wishbone Ash var två av de band som spelade på det allra första evenemanget. Året efter flyttades festivalen till Karlshamn. Festivalen fick samtidigt namnet Karlshamn Rock Festival. Mellan 1993 och 1997 började programmet att renodlas till att enbart bjuda på rock. Lynyrd Skynyrd, Black Sabbath och Fleetwood Mac är tre stora band som alla stått på scenen i Karlshamn. Allt fler musikälskare får nu upp ögonen för festivalen och Biljetterna säljer som smör . 1998 var publiktrycket så stort att man flyttade festivalen till Sölvesborg och det stora fältet i byn Norje. 1999 ändrades man även sitt namn till Sweden Rock och det året spelade Manowar, Mercyful Fate och Motörhead på festivalen.

Lockar de stora banden

Swedenrock är idag en av landets allra största festivaler och varje år vallfärdar rockälskare till Sölvesborg. Genom åren har bland annat Kiss, Accept, Guns n’ Roses, Sabaton, ZZ Top, Judas Priest, Aerosmith, Ozzy Osbourne, Whitesnake, Mötley Crüe, Alice Cooper, Soundgarden, Scorpions, Volbeat och In Flames stått på Sweden Rocks scen. Idag finns det så klart även möjlighet att hyra försäljningsplats under de dagar som festivalen pågår. Kanske är du försäljare som vill visa upp dina varor för hårdrockspubliken på Sweden Rock? Varför inte göra något extra som passar perfekt för just dessa besökare? logobollar är ett bra sätt att sprida reklam även under semestern. Eller varför inte göra riktigt coola hårdrocks-t-shirts? Festivalen bara fortsätter att växa. Varje år hittar nya besökare hit och evenemanget fortsätter att locka musikälskare i alla åldrar.