Menu

Pain of Salvation  

Sverige står faktiskt bakom många bra band som väljer att spela i genren progressiv metal. Ett av många är Pain of Salvation, som år 1997 gav ut sitt allra första album. Historien börjar dock inte där, utan redan på Rock-SM år 1987 som tävlingens absolut yngsta tävlande, eller från 1984 då den 11 årige Daniel Gildenlöw valde att starta upp bandet som då kallades Reality.

När man lyssnar till Pain of Salvations texter kan man förvänta sig att höra väldigt djupa och seriösa låtar. Här sjunger man inte om pengar eller fester, utan har valt att lägga sin fokus på vapenindustrin, vattenföroreningar, droger och sexuellt utnyttjade, men även kärnkraft och relationer människor emellan. Dessa texter kan vara en stor anledning till att bandet har fått ställa upp på många olika event som riktar sig till välgörande ändamål.

Om du är en av dom som följer Melodifestivalen, minns du säkert att bandet ställde1200px-daniel_gildenlow_2007-04-01 upp år 2010 med låten Road Salt. Dom gick vidare till “andra chansen”, men tyvärr slutade resan för gruppen där och då när dom röstades ut mot Pernilla Wahlgren. Det är inte svårt att finna de låtar man vill lyssna på med tanke på hur stort internet är, men för den som kanske sitter på ett gammalt album hemma så finns låten med på bandets sjunde album som släptes den 14 maj samma år.

Denna musikstil är mycket komplicerad och här märker man tydligt av inslag från funk, folkmusik, pop och disco. Man kan lätt säga att det krävs väldigt mycket tekniskt kunnande för att få till exakt den typen av genre.

Pain of Salvation har verkligen en lång historia bakom sig. År 1996 började ett skivbolag att få upp ögonen för bandet efter att deras allra första demo hade kommit ut. Bandet valde dock att tacka nej, då skivbolaget ville ändra namnet på bandet, och valde istället att skriva på ett kontrakt med Roasting House i Sverige, men även Belle Antique i Japan. Bandet har sedan dess gjort sig mycket kända världen över och har även vunnit priser och utmärkelser, som t.ex. Eskilstuna Kommuns Musikpris, som är just den stad där gruppen kommer från.