Menu

Progressiv Metal

Precis som progressiv rock så handlar progressiv metal om att experimentera med olika typer av taktarter. Skillnaden är dock att den progressiva metalen är betydligt hårdare och mycket komplicerad.

Att jämföra denna typ av musik med någon annan är rätt svårt. Låtarna är mycket långa och att de varar mellan 15-20 minuter är absolut inte något ovanligt. Ibland väljer artisterna att blanda in andra typer av musikstilar så som jazz eller klassisk musik och det vanligaste är att texterna i progressiv metal är allvarliga. The Black Halo är ett mycket bra exempel på detta.

1200px-band03

Prog metal, som det även kallas, fick sin start och sina rötter under år 1960, då progressiva rockband som Pink Floyd eller Rush gjorde entré. Det var dock inte förrän år 1980 som den progressiva metalen blev en egen genre. Då blandades den progressiva rocken med mer heavy metal- inspirerade band som Black Sabbath eller Metallica.

För den som tidigare inte har lyssnat, eller känner till något om progressiv metal, kan musikstilen uppfattas som väldigt hård i sitt utförande. Trots att genren växte fram i Storbritannien finns det idag väldigt många kända artister och band från Sverige som valt att spela just progressiv metal. Det är band som t.ex. Pain of Salvation, Seventh Wonder, Loch Vostok, Opeth och många, många fler.

Det är aldrig för sent att lära sig att tycka om och uppskatta nya saker i livet. Har du ännu inte haft chansen att lyssna på denna genre gör du gott i att testa. Internet erbjuder ett stort utbud av många olika grupper och låtar, och kanske kan det till och med vara så att du faktiskt gillar genren mer än vad du först förväntade dig. Varför inte sätta dig och söka fram låtar från UK, Frank Zappa eller Genesis, för att bara nämna några.

Söker du efter progressiv får du höra en musikstil som har tagit mycket influenser från R & B, men även klassisk musik och folkmusik är vanligt förekommande. För att få det lilla extra har den progressiva metalen även tagit styrkan och energin från rockmusiken, och det är just denna blandning tillsammans med aukustiska segment som är det största kännetecknet för denna genre.