Menu

Pink Floyd  

År 1965 startade ett brittiskt rockband upp, som skulle visa sig ha en enorm betydelse för den progressiva rocken. Gruppen bildades i England och under den första delen av karriären satsade gruppen mycket på psykedelisk musik och det var inte för än Roger Waters tog över gruppen som musikstilen sedan förändrades och gled in mer och mer på den progressiva rocken.pink_floyd_1971

Med sina 200 miljoner sålda album världen över är det inte konstigt att do
m är så pass kända som dom är och år 2008 fick Pink Floyd Polarpriset, vilket är ett mycket prestigefullt pris att kunna mottaga. Dock inte att förglömma fick bandet även en hedersfull plats i “Rock and Roll Hall of Fame” år 1996.

Det stora genombrottet kom år 1973, efter att gruppen hade gett ut låten Echoes, som var hela 23 minuter lång, och genombrottet berodde då på The Dark Side Of The Moon. Innan detta album var det många som kände att det kunde vara svårt att relatera till bandets sånger och stilen på musiken som spelades. Att just detta album blev ett stort genombrott kan bero på att det fanns en tydlig röd tråd genom hela albumet som baserades på mentala problem, pengar, kändisskapet och allt vad det hör till. Ett mycket stort tecken på att detta album var väl uppskattat var att det faktiskt har rekordet i album som har varit kvar längst på Billboard-listan någonsin och även det album som gruppen sålde absolut mest av.

Är du inte bekant med Pink Flyods musik så finns det mycket nytt att upptäcka. Även om man tidigare inte har hört några av låtarna så har man troligtvis hört gruppens namn nämnast, i alla fall en eller två gånger, om inte bland vänner så på TV. När gruppen gjorde sitt andra album, Wish You Were Here, märker man tydligt av att många av låtarna är skrivna till den tidigare medlemmen i gruppen, vid namn Syd Barrett. Detta album släpptes år 1975 och den låt som mest relaterar till den forne medlemmen är låten “Shine On You Crazy Diamond”. Ett annat album som gjorde stor succé är även “The Wall”.